Eén van de grootste uitgaven in je leven is vaak het aankopen van een huis. Je praat dan over tonnen vaak grotendeels geleend geld, die je moet neerleggen voor een artikel waar je vaak zelf niet veel verstand van hebt. Het is logisch dat zo’n uitgave je angst inboezemt, maar je kan natuurlijk wel proberen de schade te beperken.

Waarom een makelaar?
Het is tegenwoordig eigenlijk onmogelijk om zonder een eigen makelaar een realistisch bod te formuleren. Want wie heeft zelf voldoende kennis in huis om de staat van het pand, inclusief de tekenen van verborgen gebreken in te schatten? En wie durft daar zelf nog een marktconform bod op doen? Schakel daarom makelaar Dorst in!
Wettelijk gezien hoef je als verkoper geen technisch rapport te laten zien: als een koper iets over de toestand van het huis wilt weten, moet hij zelf een rapport als contra-expertise laten opstellen. Maar in de huidige overspannen woningmarkt, is die regel een wassen neus: als je als koper niet meteen een bod uitbrengt bij de eerste bezichtiging, grijp je er al naast. Laat staan als je ook nog de tijd wil nemen om als koper een technisch rapport op te laten stellen. En dan is het handig als je een eigen makelaar hebt.

Wat doet een makelaar?
Een makelaar is een makelaar die jou als koper met raad en daad bijstaat. Zijn taak is het behartigen van jouw belangen. Hij weet waar je bij de aankoop van een huis op moet letten, wat de pitfalls zijn. En wanneer bij bezichtiging ergens twijfel over bestaat kan jouw makelaar je goed voorlichten, bv hoe is de fundering? Kan er nog ergens asbest zitten? Want in het technische rapport dat de verkopers soms hebben laten opstellen worden soms de slechte punten wat onderbelicht gelaten. Dit om het huis zo goed en hoog mogelijk in de markt te zetten.
Met de kennis van de jouw makelaar kan hij dan een goede inschatting maken over de reële prijs van het huis. Hij kan je begeleiden bij het bieden. Zeker tegenwoordig is een goede kennis van de markt en handigheid bij het proces van (over) bieden onmisbaar: het kan jou zomaar enkele tientallen duizenden euro’s schelen. Geld dat zeker de startende huizenbezitter nog heel hard nodig heeft.

Wat kost een makelaar?
Er is geen vaste afspraak of regeling voor vaststelling van de kosten, ofwel courtage, van de makelaar. Gemiddeld worden bedragen ter hoogte van 1-2% van de aankoopprijs van het te kopen pand genoemd, maar dit is zeker onderhandelbaar.

 

Bron: Atmyhome.nl