Daklekkage is altijd bijzonder vervelend. Immers, een dak beschermt je tegen de elementen als regen, vorst en zonneschijn en op het moment dat zo’n dak niet meer volledig zijn werk kan doen, heb je mogelijk een groot probleem. Dat wil zeggen; als je er te laat achter komt, of er te lang niets aan doet. Wie tijdig en daadkrachtig handelt, zal er waarschijnlijk niet heel veel last van hebben. Maar hoe krijg je lekkage en belangrijker, wat kan je er aan doen?
Hoe ontstaat daklekkage?
Daklekkage ontstaat vaak door kleine beschadigingen aan het dak. Die beschadigingen kunnen allerlei oorzaken hebben. Vaak is zo’n beschadiging het gevolg van een storm, waarbij takken en andere mogelijke schadetoebrengers wild in het rond waaien en op je dak terecht komen. Gebeurt dit hard genoeg, of in een rare hoek, dan kan dat een beschadiging opleveren. Een andere manier waarop daklekkage kan ontstaan, is door een gebrek aan onderhoud. Dit onderhoud zorgt er namelijk voor dat je dakleer en daklood in goede staat blijft en wordt dat onderhoud niet gepleegd, dan zal de kwaliteit van het dak langzaam maar zeker achteruit gaan. Laat dit lang genoeg zitten en uiteindelijk gaat je dak lekken. Ook is het mogelijk dat een verstopte dakgoot de oorzaak is van lekkage. Dat water in de dakgoot kan dan niet op de conventionele manier weglopen en dus moet het een andere weg vinden. Die weg loopt dan vaak over het dak, wat na verloop van tijd voor problemen kan gaan zorgen.
Hoe merk je daklekkage op?
Daklekkage kan je op allerlei manieren opmerken, maar het ligt voor de hand dat je dit gaat zien doordat er water komt op plaatsen waar het niet hoort. Denk bijvoorbeeld aan water in de muren, of op het plafond. Dat moet ergens vandaan komen en vaak is een lekkend dak de reden. Zie je het water niet, dan kan je de gevolgen van dat water wel ruiken. Denk aan schimmelvorming, die een hele duidelijke geur afgeeft. Hoe eerder je het opmerkt, hoe beter. Je kan dan namelijk al in een vroeg stadium de dakdekker in Meppel oproepen, zodat deze de lekkage kan gaan herstellen. Wacht je te lang, of kom je er te laat achter, dan kan het constant druppelende water vervelende gevolgen hebben. Vochtplekken in de muur en op het plafond zijn al genoemd, maar denk ook eens aan wat er gebeurt als het water zijn weg naar de dakconstructie vindt. De schade die het dan kan aanrichten kan bijzonder prijzig zijn.
Hoe herstel je daklekkage?
Voorkomen is beter dan genezen en dus raden we altijd een goed onderhoud van je dak aan. Maar moet het toch hersteld worden, dan zal de oorzaak opgespoord worden, waarna de omgeving van de oorzaak helemaal gedroogd wordt en er een reparatiestukje overheen wordt gebrand. Ben je verder van huis en is de beschadiging niet zo even te repareren, dan is het waarschijnlijk tijd voor een complete dakrenovatie.
Recent Comments