Als je een lamp gaat vervangen, merk je al snel dat er veel soorten fittingen zijn. De fitting van de lamp is iets om rekening mee te houden. Maar wat is het precies? Om daar antwoord op te geven kijken we onder andere naar de soorten fittingen die er zijn en de onderlinge verschillen. Zo weet je welke fitting jij moet hebben en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Soorten fittingen

Er zijn veel soorten fittingen. We zetten veel voorkomende soorten voor je op een rijtje en geven aan waar de verschillen hem in zitten. Zo weet je waar je op kunt letten.  

E27 fittingen

Om tot de juiste fitting te komen ga je kijken naar het armatuur. Een fitting die je vaak tegenkomt, is de E27 fitting. Dit is dan ook de meest populaire fitting op de markt. De E staat voor Edison en het getal 27 geeft in millimeters aan hoe dik het schroefdraad is. Om de lamp met een E27 fitting te installeren, hoef je hem alleen maar in het armatuur te draaien. De E27 is de standaard maat voor een zogeheten licht bulb. Kijk voor e27 fittingen hier

E14 fittingen

Een fitting die je ook vaak voorbij ziet komen, is de E14. Dit is de wat kleinere versie van de E27 fitting. Bij kleine schemerlampen of spotjes komt de E14 vaak voor. In de meeste woningen is een lamp met E14 fitting wel te vinden. Net als bij de E27, is het installeren van de lamp erg eenvoudig. Je hoeft het alleen maar in het armatuur te draaien. Wat dat betreft zijn het twee simpele soorten fittingen. Niet gek dat ze zo populair zijn. 

Bi pin GU10 fitting

Heeft je lamp aan de onderkant geen schroefdraad, maar 2 korte uitstekende pinnen die aan de onderkant dikker zijn? Dan kan de GU10 fitting misschien wel zijn wat je nodig hebt. De 10 in de naam wil zeggen dat de pinnen 10 millimeter uit elkaar staan. Dit type fitting zie je veel terug bij spots en kan worden aangesloten op 230 V. Om de lamp met deze fitting aan te sluiten, steek je de twee pinnen in het armatuur en draai je ze een kwartslag naar rechts.