Je bent pas een goede werkgever als je geeft om jouw werknemers. De werknemers moeten een veilige omgeving hebben. Ben jij van mening dat er nog dingen verbeterd kunnen op het gebied van een veilige omgeving voor jouw werknemers? Lees dan verder om erachter te komen hoe jij die veilige omgeving kan creëren voor jouw werknemers. 

VCA-certificaat behalen 

Er is een certificaat die je als bedrijf kan behalen die betrekking heeft op veilig en gezond werken. Dat is het VCA certificaat. Daarmee kan je dus aantonen dat er een veilige en gezonde omgeving is voor werknemers. Het VCA-certificaat wordt meestal behaald door bedrijven die veel risico’s kennen. Dat zijn vooral bedrijven die bezig zijn op een bouwterrein of in een fabriek. 

Op het moment dat je een VCA-certificaat op zak hebt, word je vaak sneller benaderd door opdrachtgevers. Veel opdrachtgevers vinden het tegenwoordig belangrijk dat bedrijven een VCA-certificaat hebben. Daarnaast is het zo dat er een veiligere omgeving wordt gecreëerd voor de werknemers, omdat er minder kans is op ongevallen door het VCA-certificaat. Het wordt dus zeker aangeraden aan bedrijven om het VCA-certificaat te behalen. 

Veiligheidsbewustzijn meten

Om een veilige omgeving te creëren, kan het verstandig zijn om een veiligheidsladder te gebruiken. Tegenwoordig wordt het ook wel de Safety Culture Ladder genoemd. Door middel van de veiligheidsladder kan er beoordeeld worden wat de mate van het veiligheidsbewustzijn binnen jouw bedrijf is. Het is natuurlijk belangrijk dat het veiligheidsbewustzijn hoog is. 

Er vallen vier producten onder de veiligheidsladder. Een certificaat zal je alleen ontvangen bij twee producten, dus niet bij alle vier de producten. Wanneer je kiest voor een 100% audit ieder jaar, zal je een certificaat ontvangen. Hetzelfde geldt voor een 100% audit, maar dan in het eerste jaar. Er moet vervolgens in het tweede en derde jaar een 40% audit plaatsvinden. 

Sociale veiligheid meenemen

Naast de bovenstaande dingen, is het belangrijk om te kijken naar de sociale veiligheid binnen het bedrijf. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je als werkgever transparant bent tegenover de werknemers. Daarnaast mag je niet vergeten om de werknemers te vertellen dat zij het goed doen. Als je dat niet doet, gaan de werknemers zich niet gewaardeerd worden waardoor er geen veilige omgeving ontstaat. 

Wanneer er onenigheden ontstaan op de werkvloer is het belangrijk dat er daarover gepraat wordt. Dit moet wel met respect gebeuren. Als dit niet zo goed lukt, is het aan jou als werkgever om de desbetreffende partijen daarbij te begeleiden. Blijf in zo een situatie onpartijdig zodat de werknemers weten dat jij geen kansen kiest. Dit geeft een vertrouwd gevoel waardoor zij weten dat jij openstaat voor een gesprek.