Woon jij een het aardbevingsgebied van Nederland en heb je de afgelopen jaren behoorlijke schade aan het huis gekregen? Denk maar aan de scheuren in de muren, stucwerk dat loslaat en niet te vergeten de emotionele schade en angst van niet meer veilig voelen in je eigen woning. Dit zijn enkel nog maar een paar kenmerken waar veel mensen in zich kunnen plaatsen. Schade is geen pretje, maar het is wel ontstaan en daar is niet meer omheen te draaien. Nu is het belangrijk om goede vervolgstappen te zetten. Welke dat zijn, vertellen we in deze blog! 

Noteer alle beschadigde plekken  

Ten eerste is het van belang om een goede inspectieronde door het huis te gaan doen. Jij kent jouw woning als de beste. Hierdoor kom je er snel genoeg achter welke schades recentelijk erbij zijn gekomen. Maak goede kwaliteit foto’s en maak er een overzichtelijk document van. Zorg er voor dat je iedere kamer van de woning onderzoekt. Van de huiskamer tot badkamer en werk toe naar de zolder. Vergeet vervolgens niet de buitenkant van het huis te verkennen op schade.  

Schade melden 

Zodra je een overzichtelijke lijst hebt gemaakt van onderdelen in huis die schade hebben gekregen door de aardbevingen die ontstaan zijn door de gaswinning, is het tijd om de schades te melden. Je kunt dan op basis van verschillende criteria een aanvraag doen bij verschillende instanties. Van materiële- tot aan immateriële schade kun je aangeven. Niemand wil in een onveilige situatie wonen, gelukkig zijn er veel organisaties die je hier maar al te graag mee willen helpen. 

Schakel een klusbedrijf in 

Zodra je alle schades goed hebt gemeld bij verschillende organisaties is de kans groot dat je een bepaalde subsidie krijgt om klusbedrijven in te schakelen die de aardbevingsschade te herstellen. Wellicht kun je dan jouw bouwproject waar je ooit mee begonnen was vervolgen. Van een serre aanbouwen tot aan een prachtig tuinhuis waar je in de zomer heerlijk kunt zitten. Houd er wel rekening mee dat je niet overmoedig raakt van een bepaalde vergoeding.