Plakplinten zijn anders dan muurplinten en worden dus op de vloer geplakt. Een plakplint wordt daardoor eerder gezien als onderdeel van de vloer. Bij plakplinten staat het dan ook mooier als deze in dezelfde kleur als de vloer wordt gelegd. Deze plinten zijn gemakkelijk te bevestigen omdat je ze simpelweg gewoon kan plakken op de vloer. Maar als je deze toch in een andere kleur wilt hebben kun je deze altijd verven.

Tips voordat je begint

Nog een paar tips voordat je volledig begint met verven. Zorg er altijd voor dat je een tweede laag lak aanbrengt, hierdoor gaan jouw plinten mee en scheelt het in de toekomst minder werk om je plinten te schilderen. Plak alles goed af zodat je minder hoeft schoon te maken. Wil je dat de plinten er strakker uit zien, stik de plek tussen muur en plint en schilder pas als laatste de muur. Muurverf gaat makkelijker van de plint af dan hout lak van de muur. En uiteindelijk heb geduld, de lak moet drogen voordat je er weer overheen kan. Zorg er dus voor dat tijdens het drogen niemand er tegen aankomt om de plint mooi te behouden.

Afplakken en Grondverf

De eerste stap om je plakplinten te verven als deze al op de grond zitten is het goed afplakken. Anders verpest je de vloer alleen nog maar verder en dat wil je niet. Zorg er dus voor dat je deze precies af plakt. Als je je al eerder realiseert dat je je plinten wilt verven plak deze dan nog niet op, dan hoef je namelijk niks af te plakken en kan je gewoon beginnen met verven. Als er beschadigingen in de plint zitten plamuur deze anders met Alabastine houtvuller om een beter resultaat te creëren. Schuur het hout en maak het daarna stofvrij en ontvet de plint zodat de verf beter blijft zitten en niet afbrokkelt. Zet na het ontvetten de plint in de grondverf je creëert hierdoor een soort laag waardoor de lak erna goed blijft plakken en langer mee kan gaan, vergeet deze stap dus niet voor het beste resultaat.

Aflakken

Het aflakken van de plint zorgt ervoor dat er een beschermende barrière bestaat, waardoor de plint langer mooi blijft en ook meer kan weerstaan. Combineer grondlak en hout lak voor een water dragend systeem. Gebruik bij het lakken of een acrylkwast of een roller. Als je dit hebt gedaan en het is volledig droog kan je beginnen met verven. Zorg ervoor dat je begint met het verven met de houtnerf mee om later tegen de houtverf in te verven. Het beste resultaat op een plint is als je deze twee keer verft, en daardoor ook een grotere kans op zichtbare beschadiging verminderd. Zorg er wel voor dat je lang genoeg wacht, na de eerste laag is deze na 16 uur overschilderbaar. Wees niet ongeduldig en wacht echt deze tijd af omdat je anders al het voorgaande werk weggooit. Een goede tip is om tussen de lagen door nog zacht te schuren met een fijne schuurspons en dan de plint stofvrij te maken. Nadat de tweede laag lak is opgedroogd zijn jouw plinten nu stoot- en krasvast. Hierdoor kan de plint er weer wat jaartjes tegenaan.